Środa, 7 grudnia 2016 r.

Imieniny: Ambrożego, Marcina KONTRAST

Partner serwisu:

Diaderma: Olejek marchewkowy idealny na lato

Kategoria: Kosmetyki
06.07.2016

O pozytywnym działaniu beta-karotenu na nasz organizm, w tym skórę, wiadomo nie od dziś. Czym jest beta-karoten, gdzie go znajdziemy i w jakich ilościach powinniśmy przyjmować, aby długo cieszyć się dobrym zdrowiem oraz piękną skórą o jednolitym kolorycie – o tym opowiada Agnieszka Piskała, ekspert ds. żywienia.

Czym jest beta-karoten?

Beta-karoten to czerwony, żółty lub pomarańczowy barwnik, który naturalnie występuje w produktach roślinnych o takich samych kolorach, czyli w marchewce, papryce, morelach, brzoskwiniach, pomarańczach czy dyni. W organizmie człowieka jest on przekształcany w witaminę A, która jest niezbędna
do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Beta-karoten jest więc pro-witaminą, która pod wpływem odpowiednich reakcji, może stać się istotnym dla organizmu składnikiem odżywczym. Dodatkowo, beta-karoten, sam w sobie ma wiele korzystnych znaczeń dla naszego funkcjonowania zarówno w kontekście zdrowotnym, jak i urodowym.

Ochrona przed słońcem

Nie od dziś przecież wiadomo, że regularne spożywanie marchewki lub picie soku marchewkowego poprawia koloryt skóry. Jej barwa staję się brzoskwiniowa, a jednocześnie bardziej odporna na negatywne działanie zbyt dużej ilości promieni UV. Dostarczanie beta-karotenu od wewnątrz, chroni skórę przed negatywnym działaniem słońca m.in. neutralizując działanie destrukcyjnych wolnych rodników, które mogą przyspieszać procesy starzenia skóry.

Spożywanie w okresie silnego nasłonecznienia produktów bogatych w beta-karoten zabezpiecza skórę również przed plamami i przebarwieniami, które w naturalny sposób powstają w wyniku zmian melanocytów.

W towarzystwei tłuszczy

Aby jednak beta-karoten mógł być wykorzystany przez organizm człowieka, produkty bogate w tę prowitaminę powinny być spożywane w „towarzystwie” tłuszczy. Jeśli więc przygotowujemy surówkę z marchewki warto do niej dodać niewielką ilość śmietany lub jogurtu, do zupy dyniowej możemy dodać łyżkę oleju z pestek dyni,
a pieczona lub grillowana papryka świetnie się komponuje z niewielką ilością oliwy z oliwek.

Zaletą beta-karotenu naturalnie pochodzącego z żywności jest to, że nie można go przedawkować. Organizm jest w stanie przetworzyć go w witaminę A tylko w takich ilościach, w jakich go potrzebuje, aby wspomóc odporność, poprawić procesy widzenia, czy zadbać o prawidłową strukturę włosów i paznokci. Nie ma więc obawy, że nadmierne spożycie warzyw i owoców bogatych w ten składnik spowoduje uszczerbek na naszym zdrowiu.

Nie tylko od wewnątrz

Beta-karoten to bardzo silny antyoksydant, którego regularne spożywania może wspomóc organizm w zabezpieczeniu organizmu przed rozwojem niebezpiecznego nowotworu skóry, jakim jest czerniak. Spożywanie beta-karotenu powinno być jednak wsparte zewnętrzną ochroną skóry, również preparatami z jego wysoką zawartością.”

Olejek marchewkowy Diaderma

Dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu olejek marchewkowy Diaderma poprawia koloryt skóry oraz pogłębia
i utrwala opaleniznę.

W naturalny sposób zwiększa wydzielanie pigmentu, nadając skórze ciepły i złocisty odcień. Chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV oraz neutralizuje wolne rodniki. Redukuje zmarszczki i zapobiega ich powstawaniu. Intensywnie odżywia, nawilża oraz natłuszcza skórę.
Szczególnie polecany dla skóry zmęczonej i wysuszonej kąpielą, opalaniem czy sauną.

źródło: informacja prasowa

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.