Partner serwisu
14 grudnia 2016

Wolontariusze Sanofi ruszają do akcji

Kategoria: Ciekawostki

Wraz z Dobrymi Pomysłami „ę” pracownicy warszawskiego biura Sanofi zainicjowali Program Wolontariatu Sanofi, w ramach którego m.in. będą badać i szukać rozwiązań problemów osób starszych, zwrócą uwagę na sens wspólnego, zdrowego gotowania i spotkań wokół stołu oraz spróbują wspólnie oswoić przestrzeń miejską.

Wolontariusze Sanofi ruszają do akcji

Program zakłada wolontariat kompetencyjny, a nie konwencjonalny (charytatywny). Polega on na oferowaniu swojego wolnego czasu oraz umiejętności, które bezpośrednio przekładają się na zmiany społeczne. Ponadto, wolontariat w tej formie zakłada wzajemne oddziaływanie – pracownicy oferują lokalnej społeczności swoje kompetencje i czas, a w zamian uczą się innych, nowych rzeczy od osób, które wspierają i na rzecz których działają.

– Program Wolontariatu Sanofi opiera się na innowacjach społecznych, a jego celem jest poprawa jakości życia społeczności, pośród których funkcjonujemy na co dzień, co wpisuje się w strategię społecznej odpowiedzialności Sanofi w Polsce. Program ten powstał również w wyniku potrzeb, zgłaszanych przez naszych pracowników, którzy chcieli realizować się poprzez wspólne działanie na rzecz innych. Głęboko wierzę, że wspólnymi siłami osiągniemy wyznaczone cele i wesprzemy wiele ciekawych inicjatyw – mówi Magdalena Kruszewska, prezes zarządu Sanofi w Polsce.

Spośród zaproponowanych projektów wybrano pięć, na które oddano łącznie ponad 300 głosów. Obejmują one działania skierowane zarówno do osób starszych, jak i najmłodszych.

Według raportu „Zaangażowanie społeczne Polek i Polaków” , społecznie aktywna jest około jedna trzecia społeczeństwa, przy czym w „formalny” wolontariat zaangażowanych było w ostatnich latach 18%, a w działania na rzecz osób spoza kręgu rodziny i znajomych lub na rzecz najbliższego otoczenia - 27% badanych.

 

źródło i fot.: informacja prasowa

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ