Piątek, 9 grudnia 2016 r.

Imieniny: Wiesława, Leokadii KONTRAST

Partner serwisu:

Więcej niż dodatek

Joanna Gajda-Wyrębek
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Zakład Bezpieczeństwa Żywności

Suplementy diety są zaliczane do środków spożywczych i podlegają pod prawo żywnościowe. Stosowanie substancji dodatkowych w tych produktach jest regulowane przez przepisy dotyczące dodatków do żywności. Jakie obowiązki wprowadzają niedawne zmiany?

Substancje dodatkowe do żywności (tzw. dodatki) są związkami, które normalnie nie są spożywane same – celowo dodaje się je do produktów spożywczych ze względów technologicznych. Mogą być stosowane, gdy:

  • na proponowanym poziomie dodania nie stanowią, w oparciu o dostępne dowody naukowe, zagrożenia dla zdrowia konsumentów;
  • istnieje uzasadniony wymóg technologiczny, który nie może zostać spełniony w inny sposób, możliwy do zaakceptowania ze względów ekonomicznych;
  • ich dodanie nie wprowadza w błąd konsumenta.

 

Prawo krajowe a unijne
W odniesieniu do przepisów określających szczegółowe warunki wykorzystywania dodatków do żywności, trwa obecnie tzw. okres przejściowy, w którym obowiązują zarówno niektóre przepisy krajowe, jak i rozporządzenia unijne.
Na poziomie kraju obowiązuje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz.U. Nr 232, poz. 1525, wraz ze zmianami) – było ono stosowane do 1 czerwca 2013 r. i po tej dacie zostało zastąpione przez rozporządzenia Komisji nr 1129/2011 oraz 1130/2011 (omówione w dalszej części artykułu). Rozporządzenie ministra ministra zdrowia określa do jakich środków spożywczych i w jakich dawkach mogą być stosowane poszczególne substancje dodatkowe. Jeżeli chodzi o suplementy diety, dokument dopuszcza określone substancje dodatkowe do wszystkich suplementów diety lub tylko do tych w postaci płynnej lub stałej, do suplementów diety w postaci kapsułek i tabletek, do tych opartych na witaminach lub składnikach mineralnych, w postaci syropu lub nadających się do żucia.


Autor: Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Zakład Bezpieczeństwa Żywności

 

Cały materiał przeczytają Państwo  w magazynie "Przemysł Farmaceutyczny" nr 3/2013

zamów prenumeratę w wersji drukowanej lub elektronicznej

 Jak zamówić prenumeratę czasopisma drukowaną/elektroniczną

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.