Partner serwisu
07 stycznia 2019

Gluten – wrogiem dla leków?

Kategoria: Aktualności

Wytwórcy leków na pierwszym miejscu stawiają bezpieczeństwo swoich produktów. Wiedzą, jak ważna jest ich czystość i jakie konsekwencje może wywołać np. obecność bakterii chorobotwórczych. Co w przypadku glutenu? Czy jest równie niebezpieczny?

Gluten – wrogiem dla leków?

Obecność glutenu w produktach leczniczych jest nadal nieuregulowana prawnie, a liczna grupa pacjentów, dla której ważne jest przestrzeganie diety bezglutenowej z powodów zdrowotnych, potrzebuje rzetelnej i pełnej informacji o tym alergenie. Nieświadome przyjmowanie niewielkich ilości glutenu może powodować u nich poważne konsekwencje zdrowotne.


Gluten – dla kogo jest niebezpieczny?

Problem dotyczy dość dużej grupy osób chorych, u których podstawą skutecznego leczenia jest ścisła dieta bezglutenowa, gdzie nawet niewielkie ilości glutenu mogą być groźne. Do chorób tych należą celiakia, choroba Dühringa, alergia i nadwrażliwość na gluten.

„Celiakia (choroba trzewna) to trwająca całe życie choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu – białka zapasowego zawartego w zbożach” [1]. Białka zawarte w pszenicy, życie i jęczmieniu działają toksycznie na kosmki jelita cienkiego osoby chorej. Wywołują zapalenie, następnie spłaszczenie i zanik wypustek, w konsekwencji zmniejszenie wchłaniania składników zawartych w pokarmie, co prowadzi do wystąpienia niedoborów i różnych niebezpiecznych objawów klinicznych. Choroba może się ujawnić w każdym wieku i trwa całe życie. Choroba Dühringa (opryszczkowe zapalenie skóry) jest skórną postacią celiakii [1], [2]. Na celiakię cierpi prawdopodobnie ok. 1-3% społeczeństwa, większość jest niezdiagnozowana. W Polsce rozpoznanie trwa bardzo długo, ze względu na różnorodne objawy i wciąż niską świadomość lekarzy. Jedynym skutecznym leczeniem jest stosowanie diety bezglutenowej – spożywanie mniej niż 10 mg glutenu dziennie, przez całe życie.

Alergia na gluten to nieprawidłowa reakcja immunologiczna organizmu na białka zawarte w glutenie, to blisko 10-25% z wszystkich alergii [4]. Uczulenie zwykle ma przebieg łagodny, ale może również powodować śmierć. Skutecznym leczeniem jest unikanie glutenu. Szkodliwa ilość zależy od indywidualnej odpowiedzi organizmu na alergen.

Nadwrażliwość istnieje w przypadku, gdy organizm reaguje na gluten, ale okazuje się, że nie są to objawy choroby trzewnej ani uczulenia, a po spożyciu glutenu występują niespecyficzne i szerokie objawy nietolerancji [1], [2], dieta w przypadku tej przypadłości trwa okresowo.

Jak opisuje Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zawartości glutenu w żywności, produkty o deklarowanej bardzo niskiej zawartości glutenu to takie, które w końcowym etapie wytwarzania nie zwierają więcej niż 100 mg/kg glutenu. Niestety nie są zalecane osobom z celiakią i większości osób cierpiących na alergie na pszenicę, żyto czy jęczmień. Produkt, który może być oznakowany jako bezglutenowy, to ten, który w etapie końcowym wytwarzania nie zawiera więcej niż 20 mg/kg glutenu. Nie powinien on zaszkodzić większości osób wymagających diety bezglutenowej, chociaż u niektórych osób z alergią pokarmową może wywoływać niekorzystne objawy. Co z produktami zawierającymi śladowe ilości glutenu? Ta niewielka, ale wywołująca niekorzystne objawy chorobowe ilość, nadal nie jest do końca zbadania i ustalona.

Cały artykuł został opublikowany w nr 6/2018 magazynu Przemysł Farmaceutyczny.

fot. 123RF.com/zdjęcie ilustracyjne
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ