Sobota, 22 lipca 2017 r.

Imieniny: Marii, Magdaleny KONTRAST

pf_2017
Partner serwisu:

Ekstrakty roślinne w formie granulatu

Kategoria: Krótko na temat
dr Jerzy Jambor, Polski Komitet Zielarski | 16.07.2014

Obok nowych technik suszenia w przetwórstwie zielarskim w centrum uwagi producentów ekstraktów suchych są nowe metody ich aglomeracji. Wytwórcy leków roślinnych wymagają by ekstrakty suche były w formie granulatu, co ułatwia otrzymanie z ekstraktu produktu leczniczego w nowoczesnej postaci.

Obecnie coraz większe zainteresowanie wzbudzają ekstrakty będące powlekanymi granulatami. Zastosowanie procesu aglomeracji w końcowej obróbce suchych ekstraktów, umożliwia nadanie tym produktom cech korzystnych z punktu widzenia technologii postaci leku. Granulowane ekstrakty są bardziej sypkie i można je łatwiej dozować. Ponadto charakteryzują się też wyższą trwałością.

Korzyści

Wśród korzystnych cech granulowanych ekstraktów wymienia się też możliwość szybkiego zwilżania (np. przy produkcji tabletek) oraz brak pylenia. W procesie aglomeracji suchych ekstraktów roślinnych otrzymuje się granulki o porowatej strukturze, jednorodnej wielkości i dobrej wytrzymałości mechanicznej. Ich wielkość mieści się zwykle w granicach od 0,1 do 2 mm. W przetwórstwie zielarskim stosowane są najczęściej dwie metody aglomeracji: natryskowa, prowadzona w suszarkach rozpyłowych i fluidalnych, oraz ciśnieniowa, prowadzona w prasach walcowych lub ślimakowych. W ostatnich latach największe zainteresowanie wzbudzają granulatory walcowe lub ślimakowo-walcowe.

Fot. freeimages.com

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.