Partner serwisu
23 października 2019

5 kluczowych zalet żywności specjalnego przeznaczenia medycznego

Kategoria: Aktualności

Każdy organizm do prawidłowego funkcjonowania musi otrzymywać odpowiednią ilość białka, tłuszczy i węglowodanów – w ilościach i proporcjach zgodnych z tabelą żywienia. Ma to szczególne znaczenie podczas osłabienia organizmu lub choroby, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży oraz osób w podeszłym wieku.

5 kluczowych zalet żywności specjalnego przeznaczenia medycznego

Czym jest żywienie medyczne?

Żywienie medyczne polega na przyjmowaniu przez pacjenta drogą doustną, dojelitową lub pozajelitową specjalnych żywieniowych preparatów medycznych. W zależności od przeznaczenia zawierają one różnego rodzaju składniki (m.in. witaminy, minerały, substancje dostarczające białko oraz energię). Żywienie w chorobie oraz rekonwalescencji stanowi niezwykle istotny element ułatwiający szybki powrót do zdrowia pacjenta. Według najnowszych badań najczęstszą przyczyną zgonów w chorobach przewlekłych i nowotworowych u dzieci oraz osób w podeszłym wieku stanowi niedożywienie organizmu, a nie choroba główna. W artykule pt. „Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego na zywieniemaznaczenie.pl" można znaleźć bogaty wybór preparatów stosowanych w leczeniu i przeciwdziałaniu niedoborów żywieniowych.

Wskazania do żywienia medycznego

Przede wszystkim żywność medyczna powinna być stosowana u osób cierpiących na poważne choroby układu pokarmowego. Należą do nich schorzenia wątroby oraz trzustki, nieswoiste stany zapalne jelit, zaburzenia wchłaniania, nowotwór trzustki, żołądka oraz przełyku. W sytuacjach, w których osoba chora nie jest w stanie sama spożywać pokarmów, jak np. niedowład, czy bezwład kończyn lub ciała oraz choroba Alzheimera i Parkinsona, dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego jest najlepszym sposobem odżywiania.

Preparaty wysokobiałkowe dla chorych wskazane są po przebytym udarze oraz urazie głowy, w fenyloketonurii, mukowiscydozie, anoreksji oraz w okresie przed- i pooperacyjnym. W sytuacjach utrudniających pacjentowi spożywanie normalnych posiłków, jak również przy przeciwwskazaniu do spożywania wielu produktów oraz przy braku apetytu, doskonałym sposobem na dostarczenie odpowiedniej ilości białka, witamin, elektrolitów, a przede wszystkim energii jest żywienie medyczne. Preparaty i żywność medyczna występują pod wieloma postaciami. Dostępne są napoje proteinowe dla chorych, drinki energetyczne oraz preparaty białkowe o różnych smakach i zapachach, co sprawia, że osoba chora bardzo chętnie je spożywa. Zobacz także inną publikację: „Czy wiesz, czym jest żywienie medyczne i jak pomaga w walce z chorobą?".

Zalety żywności specjalnego przeznaczenia medycznego trudno przecenić:

Po pierwsze – żywność medyczna w odpowiedni i precyzyjny sposób pozwala uzupełnić niedobory żywieniowe podczas choroby, nie dopuszczając do niedożywienia.

Po drugie – pozwala wzmocnić organizmu osób dorosłych i dzieci do walki z chorobą i przyspieszyć rekonwalescencję.

Po trzecie – dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych i energetycznych podczas aktywności fizycznej (wersje dla sportowców oraz osób uprawiających jogging, pływanie, jazdę na rowerze itp.).

Po czwarte – preparaty medyczne są bardzo smaczne, posiadają różne smaki i zapachy, co sprawia, że chętnie są spożywane przez dzieci i osoby w podeszłym wieku.

Po piąte – żywność specjalnego przeznaczenia medycznego posiada bardzo przystępną cenę i dostępna jest praktycznie w każdej aptece bez recepty, dzięki czemu można ją bez problemu stosować w domu.

W wielu przypadkach możemy przynieść szybką i skuteczną pomoc naszym bliskim przez podanie preparatu specjalnego przeznaczenia medycznego. Dotyczy to zwłaszcza takich sytuacji, które ograniczają sprawność ruchową oraz utrudniają lub uniemożliwiają gryzienie i połykanie pokarmów. Zaliczyć tu można jadłowstręt, brak apetytu, ból gardła i przełyku, stan zapalny dziąseł czy ból zęba. Dzięki zastosowaniu żywności medycznej można również przyspieszyć powrót do zdrowia przy nudnościach, wymiotach, biegunce czy zaparciach.

Pamiętajmy, że preparaty żywieniowe powinny być zawsze dostosowane do konkretnego przypadku.

źródło: artykuł sponsorowany
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ