Partner serwisu
09 listopada 2017

Trufle, lotos i kora dębu...

Kategoria: Artykuły z czasopisma

Każdego dnia w ofercie producentów kosmetyków pojawiają się nowe surowce. Zaliczają się do nich składniki bazowe, konserwanty, substancje pomocnicze, ale przede wszystkim substancje aktywne, które mają zagwarantować skuteczność działania danego kosmetyku zgodnie z wskazaniami do jego użycia.

Trufle, lotos i kora dębu...

Wdrażanie nowych składników kosmetyków jest powiązane z aktualnymi trendami, na które rynek preparatów kosmetycznych jest bardzo podatny. Wśród producentów największym zainteresowaniem cieszą się nowości z zakresu substancji czynnych. Powoduje to fakt, że konsumenci przy doborze preparatu odpowiedniego dla siebie, jako decydujące kryterium wyznaczają zawartość substancji czynnych.

Moda na oleje kosmetyczne

Bardzo popularne stały się ostatnio oleje – głównie arganowy oraz macadamia. Do łask powraca również olej z bursztynu, który oprócz typowych dla olejów właściwości odżywczych i zmiękczających skórę posiada również szereg dodatkowych cech. Otrzymywany jest na drodze ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla. Stosowany jako silny antyoksydant, ale zastosowanie znajduje również w aromaterapii oraz jako składnik kosmetyków pielęgnacyjnych. Działa uspokajająco, poprawia mikrokrążenie krwi, wykazuje działanie antystarzeniowe oraz regenerujące. Dzięki zawartości kwasu bursztynowego, surowiec wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i wspomaga detoksykację.

Jak działa na skórę węgiel aktywny

W związku z szybkim tempem życia, stresem środowiskowym i prowadzeniem niehigienicznego trybu życia, coraz większą popularnością cieszą się substancje aktywne o właściwościach łagodzących i detoksykujących skórę. Na rynku pojawiło się wiele preparatów, w których funkcję tę pełni węgiel aktywny. To substancja czynna, stosowana w preparatach do pielęgnacji skóry: kremach, maseczkach, preparatach myjących. Jego właściwości absorpcyjne znane są od lat, ponieważ węgiel aktywny bardzo dobrze chłonie toksyny z organizmu. Jest wykorzystywany w produktach kosmetycznych jako składnik wchłaniający nadmiar sebum. Ponadto działa przeciwzapalnie, koi i rozjaśnia skórę. Węgiel oczyszcza i odświeża cerę, głównie mieszaną, skłonną do przetłuszczania, trądzikową. Dzięki swojemu naturalnemu pochodzeniu jest on dodatkowo łagodny dla skóry, nie powoduje alergii. Przy pielęgnacji cery tłustej nie powoduje naruszenia bariery ochronnej naskórka, dlatego też może być stosowany do pielęgnacji skóry wrażliwej i skłonnej do podrażnień.

Odsłona nowego surowca podczas targów w Londynie

Podczas tegorocznych targów In Cosmetics w Londynie firma Provital Group zaproponowała nowy surowiec Detoksin, przeznaczony do pielęgnacji skóry. Otrzymany jest z piwonii, która symbolizuje piękno. Jego skuteczność wynika z tego, że bierze udział w procesie odnowy skóry. Ekstrakt z korzeni piwonii ma wielokierunkowe działanie, co oznacza, że posiada właściwości przeciwstarzeniowe i poprawia wygląd skóry. Zadaniem surowca jest pobudzenie procesu mitofagi, czyli usunięcia uszkodzonych oraz części starych mitochondriów, w wyniku czego komórki odzyskują potencjał energetyczny (proces starzenia się skóry zostaje spowolniony).

Detoksin wzmacnia odporność komórek skóry na uszkodzenia zewnętrzne, pobudza syntezę kolagenu typu III. Skóra staje się bardziej elastyczna, mniej chropowata, o wyrównanym odcieniu. Wygląd skóry ulega poprawie również dzięki działaniu antyoksydacyjnemu piwonii oraz wzmocnieniu składników strukturalnych skóry, w konsekwencji zmarszczki ulegają znacznemu spłyceniu.

Do pielęgnacji włosów Wśród nowych surowców aktywnych przeznaczonych do pielęgnacji włosów na uwagę zasługuje Keranutri firmy Provital Group. Jest to multifunkcyjny składnik aktywny otrzymany z hydrolizowanych protein soi oraz hydrolizowanych nasion z drzewa Carob. Substancje te zostały naniesione na matrycę 3D, która została opracowana przez technologów firmy. Jej wykorzystanie gwarantuje sukcesywne uwalnianie substancji aktywnych. Sama matryca, którą stanowi amylopektyna oraz kationowa guma guar, w połączeniu z Polyquaternium 16 oraz Polyquaternium 7 zapewniają silny efekt kondycjonujący włosy. Keranutri wzmacnia włosy, zapobiega ich łamliwości, elektryzowaniu się oraz puszeniu. Dzięki wysokiej zawartości protein oraz aminokwasów mieszanina regeneruje włosy, działa ochronnie, zapewnia blask włosów i ich elastyczność oraz zwiększa ich objętość.

Do pielęgnacji i włosów, i skóry

Algi od lat znajdują zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów. Innowacyjną formą surowca jest ekstrakt z świeżej wody mikroalgi – Pepha Age z firmy DSM. Chroni on zarówno przed promieniowaniem UV, jak i niebieskim (emitowanym przez urządzenia elektroniczne, takie jak telefony komórkowe czy komputery). Składnik ten wykazuje działanie naprawcze, hamuje wolne rodniki – działa antyoksydacyjne, rozjaśnia skórę. Ekstrakt z świeżej wody mikroalg otrzymywany jest w fotobioreaktorach. Dzięki zawartości witaminy B3, cynku, sacharydów oraz aminokwasów składnik ten polecany jest również do stosowania w celu odżywienia skóry oraz jej optymalnego nawilżenia. Pepha Age to inhibitor tyrozynazy, dzięki czemu zapobiega powstawaniu przebarwień skóry powstających wskutek działania promieniowania.

Olej kokosowy nie tylko do smażenia

Dużą popularnością cieszy się ostatnio masło kokosowe. Sprawdza się zarówno w kuchni, ale również jako multifunkcjonalny kosmetyk. Olej ten stosowany jest zarówno w pielęgnacji skóry ciała i twarzy, jak i włosów. Zgodnie z tym trendem na uwagę zasługuje ekstrakt z wody kokosowej – surowiec o nazwie Cococin, dostępny w ofercie firmy Nordmann-Rassmann. Woda kokosowa jest najcenniejszym naturalnym źródłem elektrolitów, zawiera witaminy, proteiny, pierwiastki śladowe, stanowi więc silną „bombę witaminową” dla skóry i włosów. Ekstrakt z wody kokosowej nawilża, odżywia i tonizuje skórę, wzmacnia oraz stymuluje wzrost włosów. Woda ta zawiera skoncentrowaną ilość cytokin, czyli białek odpowiedzialnych za proliferację komórek. W wyniku ich działania proces odnowy komórek skóry zostaje pobudzony, a w przypadku włosów powoduje ich zagęszczenie i poprawę kondycji skóry głowy.

Surowiec naturalny w 100%

Nowością wśród surowców aktywnych jest substancja pozyskiwana z lotosu, firmy Ashland, o nazwie Harmoniance. Jej innowacyjność polega na wykorzystaniu technologii ZetaFraction. Proces otrzymywania surowca zostaje rozpoczęty już w miejscu wzrostu roślin, w celu otrzymania danych składników czynnych z żyjącej jeszcze rośliny. Specjalne urządzenie wysyła fale magnetyczne o odpowiedniej długości. Ma to pobudzić produkcję oraz rozdzielenie określonych składników znajdujących się w komórkach rośliny. Wykorzystanie tej technologii pozwala uzyskać w 100% naturalny składnik aktywny, gdyż podczas jego otrzymania nie wykorzystuje się rozpuszczalników – żadna substancja obca nie ma kontaktu z surowcem. Lotos nawilża i tonizuje skórę, zmniejsza TEWL, czyli transepidermalną utratę wody, oraz przywraca jej naturalną barierę ochronną.

Z boczniaka oraz życicy trwałej

Włoska firma Principium oferuje surowiec, który wykazuje synergistyczne działanie w wyniku połączenia ekstraktów z boczniaka oraz życicy trwałej – pod nazwą Honey Sun Flower, który również otrzymywany jest bez rozpuszczalnika. Mieszanina tych ekstraktów zapewnia ochronę skórze i poprawia jej mikrocyrkulację. Użycie tego materiału jest rekomendowane do stosowania m.in. w aplikacjach posłonecznych, ponieważ obniża temperaturę skóry, działa łagodząco i antyzapalnie, nawilża skórę, pobudza jej regenerację, zapobiega TEWL. Grzyby boczniaki stanowią bogate źródło białek, luteiny, soli mineralnych, węglowodanów oraz karotenoidów. Surowiec zmniejsza rumień skóry, powstały na skutek działania czynników zewnętrznych, przywraca zdrowy wygląd skórze zmęczonej.

Cały artykuł został opublikowany w numerze 5/2017 magazynu „Przemysł Farmaceutyczny''.

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ