Młodzi naukowcy na tropach białek – pierwsze warsztaty ADAMED SmartUP Academy
28 stycznia br. odbyły się pierwsze warsztaty w ramach tegorocznej odsłony ADAMED SmartUP Academy. Podczas nich młodzież dowiedziała się, jak pracuje się z białkami oraz jak wykorzystuje się wiedzę o nich w biotechnologii, a także czym zajmuje się proteomika. Zajęcia zorganizowano we współpracy z BioCentrum Edukacji Naukowej.

Warsztaty składały się z dwóch części – praktycznej i teoretycznej. Podczas pierwszego bloku zajęć młodzież poznała sprzęt laboratoryjny i przeprowadzała doświadczenia. Uczestnicy zajęć pod okiem prowadzących wyizolowali białka z różnych tkanek i preparatów, takich jak: mięśnie ryb, liście bazylii, mleko krowie i sojowe, białko oraz żółtko jajka kurzego. Następnie po oznaczeniu ilości białek w badanych próbkach metodą kolorymetryczną Bradford – otrzymując bardzo ładne kolorowe próbki – przeprowadzili rozdział białek pod względem wielkości na specjalnym żelu.
Zajęciom praktycznym towarzyszył wykład. Prowadzący opowiedzieli o wcześniej zastosowanych metodach izolacji białek, biotechnologii oraz proteomice. Uczestnicy zajęć wspólnie szukali odpowiedzi na pytania: Czy kazeina mleka jest większa od ovoalbuminy jajka? Czym różni się mleko krowie od sojowego? Jak wygląda miozyna i aktyna mięśni? Ponadto, zastanowili się, czy badanie DNA wystarcza do poznania tajemnic organizmu.
To dopiero pierwsze zajęcia w ramach ADAMED SmartUP Academy. W ciągu najbliższych sześciu miesięcy odbędą się jeszcze kursy z medycyny, chemii i fizyki w Łodzi, Gdańsku, Gliwicach oraz Lublinie. Serdecznie zachęcamy do zapisywania się na warsztaty na stronie https://adamedsmartup.pl/academy
Źródło i fot.: adamedsmartup.pl