Partner serwisu
05 czerwca 2020

INFARMA partnerem badania na temat sytuacji pacjentów przewlekle chorych

Kategoria: Z życia branży

INFARMA przekazała grant na realizację badania opinii społecznej na reprezentatywnej próbie 1000 Polaków, zrealizowanego przez Fundację „My pacjenci”, na temat sytuacji pacjentów przewlekle chorych w trakcie pandemii SARS-Cov-2. 

INFARMA partnerem badania na temat sytuacji pacjentów przewlekle chorych

Badanie wykazało między innymi, że dostęp do lekarza w sprawach niezwiązanych z koronawirusem jest utrudniony (80,6%), a pacjenci nie korzystają ze świadczeń zdrowotnych pomimo, że ich potrzebują ze strachu przed koronawirusem (71,5%) Dlatego INFARMA, wraz z Fundacją apelują do pacjentów, aby nie zwlekali z podjęciem niezbędnego leczenie. INFARMA włączyła się w promocję nowego hashtagu, równoważącego przekaz #zostańwdomu - #leczniezwlekaj 

„Wyniki badania potwierdziły nasze wcześniejsze obawy. Na ograniczony dostęp pacjentów do świadczeń medycznych, poza kwestiami związanymi wprost z reorganizacją pracy systemu ochrony zdrowia w dobie pandemii, miał wpływ również uzasadniony strach przed zakażeniem. Część pacjentów zbyt szeroko zinterpretowała apele rządu i ekspertów, aby pozostali w domach. Zbyt restrykcyjne zastosowanie się do zasady #zostańwdomu, unikanie kontaktu z lekarzem, w sytuacji gdy jest on wskazany, może długoterminowo wpłynąć na pogorszenie się wskaźników zdrowotnych naszego społeczeństwa. Dlatego konieczna jest edukacja chorych, wskazująca na konieczność prowadzenia diagnostyki i kontynuacji leczenia, niezależnie od sytuacji epidemiologicznej. W przeciwnym razie w perspektywie kilku miesięcy możemy mieć falę pośrednich ofiar pandemii” – podkreśla Bogna Cichowska-Duma, Dyrektor Generalny Związku Pracodawców Innowacyjnych Firm Farmaceutycznych INFARMA.

źródło: INFARMA
fot. 123rf/zdjęcie ilustracyjne
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ