Partner serwisu
29 lipca 2021

Wszystko o kwasach omega Aliness

Kategoria: Aktualności

Kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do tego byśmy byli zdrowi, potrzebna jest odpowiednia proporcja wszystkich kwasów nienasyconych, każdy z nich pełni bowiem w organizmie odmienną rolę. Zapraszam do poznania różnic między kwasami omega 3, 6 i 9.

Wszystkie trzy kwasy tłuszczowe omega należą do grupy dobrych tłuszczów nienasyconych, które chronią nas przed chorobami. Ale na tym kończy się ich podobieństwo.

Kwas omega-3 (prekursorem, a więc kwasem podstawowym jest kwas alfa-linolenowy) i omega-6 (prekursorem jest kwas linolowy) to wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w ich cząsteczkach są dodatkowe wiązania podwójne). Nasz organizm nie potrafi wytworzyć kwasów tłuszczowych o kilku wiązaniach podwójnych, ale są mu one niezbędne do właściwego funkcjonowania, stąd ich nazwa: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Oznacza to, że musimy regularnie dostarczać je w jedzeniu. Omega-9 (kwas oleinowy) jest z rodziny kwasów jednonienasyconych. Ma tylko jedno wiązanie podwójne, więc organizm umie go syntetyzować. Ale i tutaj ważna jest odpowiednia dieta.

Marka Aliness wprowadziła na rynek:

Vegan Omega-3 źródło wegańskich i w 100% naturalnych kwasów omega-3, w przystępnej formie miękkich kapsułek, zawierających opatentowaną formułę oleju z alg DHA Origins® oraz

Aliness Omega 3-6-9 kompozycja naturalnych olejów, która dostarcza niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 w optymalnych proporcjach. W skład produktu wchodzi olej rybi pozyskiwany z sardeli europejskiej – bogaty w kwasy EPA i DHA, a także oleje roślinne – lniany i słonecznikowy, będące cennym źródłem kwasów α-linolenowego (ALA), linolowego oraz oleinowego.

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ