Partner serwisu
31 stycznia 2024

Przygotowanie ziemi do sezonu

Kategoria: Ciekawostki

Ziemia w ogrodzie może być w różnej kondycji po zimie w zależności od warunków pogodowych, jakie występowały oraz lokalizacji. Warto jej się przyjrzeć, ocenić stan i na tej podstawie przygotować ją do sezonu upraw. Od tego będą zależeć nasze plony. Jak to zrobić?

Przygotowanie ziemi do sezonu

Joanna Legutko, doradca ogrodniczy i wiceprezes przedsiębiorstwa W.Legutko podpowiada, jak ożywić glebę po zimie, aby wiosną i latem cieszyć się efektywnymi plonami.

Regularne monitorowanie stanu gleby i odpowiednie reagowanie na jej potrzeby przez cały rok jest kluczowe dla osiągnięcia zdrowych i obfitych plonów. Po długim okresie zimowej hibernacji nadszedł czas, aby rozpocząć aktywności w ogrodzie i przygotować glebę do upraw. Warto śledzić prognozy pogody, bo prace rozpoczynamy, gdy zniknie pokrywa śnieżna i zapowiadana jest dodatnia temperatura. Ziemia nie powinna być grząska, aby łatwiej nam się pracowało.

1. Odchwaszczanie i spulchnianie

Przygotowanie poletka pod uprawy zacznij od porządków, czyli usunięcia chwastów i resztek roślin z poprzedniego sezonu. Odrzuć też kamienie i rozbij bryły ziemi. Niestety po zimie bardzo często ziemia jest twarda i zbita. Właśnie dlatego wato ją przekopać na głębokość ok. 15-30 cm. Spulchniona i napowietrzona zapewni nam efektywne uprawy. W przypadku małego terenu możesz użyć do tego zabiegu łopaty lub wideł. Na większej powierzchni lepiej sprawdzi się glebogryzarka.

2. Ocena stanu gleby i poprawa jej jakości

Należy ocenić stan i jakość gleby. Sprawdź, czy jest mokra, sucha, zbita lub luźna. To pomoże określić, jakie działania są potrzebne. W przypadku ziemi suchej i piaszczystej, która posiada niską zdolność do zatrzymywania wody, należy zadbać o większą gęstość. Warto dodać do niej mieloną glinę oraz kompost, mieszając je z ok. 20 cm warstwą wierzchnią. Można też zastosować naturalne wspomagacze gleby jak diatomit, który zwiększa retencję wody w glebie.

Gdy mamy do czynienia ze zbitą, tzw. gliniastą glebą postępujemy odwrotnie. Chcemy ją rozluźnić i zwiększyć jej przepuszczalność. Taki efekt uzyskamy, dodając do niej piasek lub drobny żwir. Podobnie, jak w przypadku gleby suchej — mieszamy je z ok. 20 cm warstwą wierzchnią. Warto dodać także kompost.

3. Nawożenie

Jeśli nie zastosowałeś obornika jesienią, to możesz wymieszać glebę z kompostem, obornikiem granulowanym lub nawozem dedykowanym warzywom, lub kwiatom – w zależności od upraw, które planujesz. Dodadzą glebie składników organicznych, poprawiając jej strukturę i zwiększając zdolność do zatrzymywania wody. Świetnie sprawdzi się do tego celu mączka bazaltowa, której skład jest bogaty w makro i mikroelementy oraz minerały, takie jak krzemionka, tlenki żelaza, magnez, wapń i potas. Produkt ten można stosować samodzielnie lub jako dodatek do nawozów naturalnych (kompostu, obornika czy gnojówki).

4. Ustalenie pH

Większość roślin dobrze rozwija się w glebie o neutralnym pH 6,0-7,0. Jeśli planujemy uprawę odmian, które preferują bardziej kwaśne środowisko, należy oddzielić je od pozostałych. Odczyn pH gleby z łatwością sprawdzimy przy pomocy kwasomierza. Neutralność ziemi uzyskamy przy pomocy wapna lub dolomitu, które mieszamy z ziemią. Z kolei większą kwasowość zapewni kora sosnowa lub kwaśny torf. Ważne, aby taki zabieg wykonać na kilka tygodni przed zastosowaniem nawozów.

5. Planowanie uprawy

Teraz możesz zaplanować swoje uprawy. Warto zrobić to wcześniej i niezwłocznie zaopatrzyć się w nasiona. Będziesz mieć czas, aby uzupełnić swoją wiedzę oraz ewentualne braki produktowe.

Przygotowanie ziemi do sezonu to kluczowy krok w osiągnięciu udanych upraw i obfitości plonów. Pamiętaj o regularnej pielęgnacji ogrodu i monitorowaniu stanu gleby, aby zapewnić zdrowy rozwój roślin przez cały sezon. Przy uprawie ogrodu pamiętajmy także o dobru środowiska, korzystając z naturalnych nawozów i magazynując wodę deszczową.

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ