Partner serwisu
18 kwietnia 2019

Sfermentowane. Komponenty kosmetyków wytwarzane w procesie fermentacji

Kategoria: Artykuły z czasopisma

Specyficzną grupę składników preparatów kosmetycznych stanowią komponenty wytwarzane w procesie fermentacji, pod pojęciem którego rozumiemy cykl przemian związków organicznych prowadzony z wykorzystaniem mikroorganizmów lub wytworzonych z nich enzymów.

Sfermentowane. Komponenty kosmetyków wytwarzane w procesie fermentacji

Kupując preparaty kosmetyczne, coraz chętniej sięgamy po produkty, których receptury oparte są na komponentach pochodzenia naturalnego. Otaczający nas świat jest pełen fascynujących roślin. Bez nich trudno sobie wyobrazić życie człowieka.

Różne części roślin stanowią faktycznie nieocenione źródło wielu wyjątkowo skutecznych składników aktywnych, które można stosować w różnych dziedzinach życia, w tym również w kosmetyce.

Na możliwości wykorzystania surowców roślinnych w istotny sposób wpływa metoda użyta do ich pozyskania. Najczęściej wytwarzane na ich bazie komponenty stanowią wieloskładnikowe mieszaniny synergicznie ze sobą działających związków. Ze względu na to surowce naturalne często zapewniają szerszy zakres korzyści, niż ma to miejsce w przypadku ich syntetycznych odpowiedników. Powszechnie stosowaną grupę składników preparatów kosmetycznych stanowią oleje, wyciągi, olejki eteryczne...

Niezależnie od różnorodności dotychczas wykorzystywanych komponentów roślinnych, nieustannie poszukuje się nowych składników botanicznych. Warto jednak sobie uświadomić, że surowce naturalne to coraz częściej nie tylko klasyczne składniki. Rozwój nauki umożliwia producentom otrzymywanie substancji pochodzenia roślinnego o innowacyjnych składach, mechanizmach działania, wysokiej, potwierdzonej badaniami skuteczności.

Surowiec naturalny = surowiec efektywny

Specyficzną grupę składników preparatów kosmetycznych stanowią komponenty wytwarzane w procesie fermentacji, pod pojęciem którego rozumiemy cykl przemian związków organicznych prowadzony z wykorzystaniem mikroorganizmów lub wytworzonych z nich enzymów. Jest to transformacja mikrobiologiczna naturalnych surowców, do których wprowadzane są drobnoustroje, np. bakterie, pod wpływem których zawarte w nich składniki ulegają rozkładowi, tworząc nowe substancje.

Fermentacja, określana mianem bioprocesu, stanowi swoistą alternatywę dla typowych syntez chemicznych. Jest to metoda przyjazna środowisku, minimalizująca zużycie i wytwarzanie szkodliwych związków, ograniczająca zużycie energii, oparta o surowce odnawialne.

W zależności od użytych substratów, wykorzystanych drobnoustrojów, jak również warunków prowadzonego procesu, pozyskane w jej wyniku komponenty cechują się specyficznymi właściwościami i jakością.

Proces fermentacji praktycznie od stuleci był używany zarówno do wytwarzania żywności, jak również zabezpieczania jej przed psuciem czy przedłużania okresu trwałości. Tą drogą produkowana jest m.in. kiszona kapusta, ser, piwo, wino, kimchi, czy tempeh.

Coraz częściej przy jego pomocy pozyskiwane są także różnorodne substancje, które mogą znaleźć szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Bakterie mogą generować syntezę m.in. takich składników, jak sacharydy, kwasy tłuszczowe, wolne aminokwasy, bioaktywne peptydy, witaminy, enzymy, związki immunomodulujące…

Surowce wytworzone w procesie fermentacji są na ogół dobrze tolerowane zarówno przez organizm, jak i skórę.

Cały artykuł przeczytasz w wydaniu 2/2019 czasopisma Przemysł Farmaceutyczny

fot. 123RF.com/zdjęcie ilustracyjne
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ