Czym jest kolagen?
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zaczyna się od wewnątrz. Twój styl życia, codzienna dieta, aktywność fizyczna czy też zdrowy sen, to tylko niektóre z warunków koniecznych do utrzymania dobrego zdrowia. Czasem warto wspomóc się również naturalnymi suplementami diety, z pomocą których uzupełnisz niedobory niektórych substancji i zadbasz o swój organizm w kompleksowy sposób. Jednym z nich jest kolagen rybi, o którym mówi się coraz więcej - i to w dobrym tego stwierdzenia znaczeniu. Co warto o nim wiedzieć? Sprawdź!

Kolagen to jeden z naturalnych składników występujących w ludzkim organizmie. Innymi słowy, to podstawowe białko, które stanowi aż 33% wszystkich. Zbudowany jest z aminokwasów, wśród których można wymienić m.in. proliny, glicyny, hydroksyproliny, argininy czy też lizyny. Tworzy on włókna kolagenowe, które stanowią swego rodzaju rusztowanie dla tkanek łącznych. Ponadto uczestniczy w budowie stawów, ścięgien, chrząstek, skóry, a nawet naczyń krwionośnych, a także wspomaga regenerację, nawilżenie i uelastycznienie skóry.
Musisz jednak wiedzieć, że balans pomiędzy produkcją kolagenu a jego naturalnym ubytkiem, zaczyna się zanikać już po 25. roku życia. Po 30. roku życia organizm nie jest zdolny do wytwarzania go w takim stopniu, aby pokryć ubytki. Ponadto sieć powiązań włókien ulega osłabieniu, a co za tym idzie, pojawiają się zmarszczki czy oznaki wiotczenia skóry.
Nie bez znaczenia pozostaje również to, że niektóre osoby są narażone na zaburzenia syntezy (produkcji) kolagenu. W praktyce mowa o tych, które uprawiają sport, intensywną aktywność fizyczną, jak również cierpią z powodu chorób wynikających z autoagresji. Wśród objawów, które mogą na to wskazywać są m.in. sztywność i bóle stawów.
Kolagen rybi - o czym mowa w praktyce?
Kolagen rybi, nazywany również kolagenem morskim, pozyskiwany jest głównie z części ryb, które nie są wykorzystywane do celów konsumpcyjnych, takich jak np. skóra, kości czy też łuski. Jest to więc przykład zrównoważonego podejścia do zasobów naturalnych i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności. Kolagen pozyskiwany z ryb uchodzi za bardziej przyjazny środowisku, w przeciwieństwie m.in. do kolagenu wołowego.
Kolagen rybi wyróżnia się nie tylko ekologicznym pochodzeniem, ale również właściwościami, które sprawiają, że jest on lepiej przyswajalny przez organizm człowieka. Jego struktura molekularna jest bardziej zbliżona do ludzkiego kolagenu niż ta charakterystyczna np. dla wołowego, co przekłada się na wyższą biodostępność. Dzięki temu efekty suplementacji mogą być zauważalne szybciej, a sam produkt często wybierany jest przez osoby troszczące się o kondycję skóry, włosów i paznokci.
Wysoka przyswajalność kolagenu rybiego wynika przede wszystkim z jego niskiej masy cząsteczkowej. Proces hydrolizy, w trakcie którego kolagen zostaje rozbity na mniejsze peptydy, przebiega w jego przypadku bardzo efektywnie. Ułatwia to jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym, co sprawia, że często sięga się po niego z myślą o szybszej regeneracji skóry, poprawie jej elastyczności czy redukcji zmarszczek.
Poznaj właściwości kolagenu rybiego
Sięganie po wysokiej klasy kolagen rybi, pochodzący z zaufanego źródła, wiąże się z wieloma korzyściami dla Twojego organizmu. Jego suplementacja polecana jest zwłaszcza osobom, które pragną zadbać o zdrowy i młodzieńczy wygląd swojej skóry. Udowodniono, że regularne przyjmowanie kolagenu doustnie zwiększa jego gęstość w skórze właściwej, co przekłada się na poprawę jej jakości, lepsze nawilżenie i elastyczność, redukcję zmarszczek, ograniczenie suchości i łuszczenia się oraz spowolnienie procesów starzenia.
Ponadto kolagen rybi przyspiesza gojenie się ran, a także wpływa na zdrowie stawów. Jego niedobór często prowadzi do odczuwania dolegliwości bólowych czy też zmniejszeniem zakresu ich ruchomości. Zwiększa elastyczność tkanek, co chroni przed kontuzjami i urazami.
Spożywanie kolagenu rybiego to także znakomite rozwiązanie dla osób, które narażone są na nadmierne zużycie stawów, w tym pracownicy fizyczni oraz sportowcy. Hydrolizowany kolagen wykazuje bowiem właściwości ochronne na chrząstki i poprawia ich ogólną kondycję. U osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów może on stanowić naturalne wsparcie w procesie leczenia i łagodzenia objawów.
Po urazach, kontuzjach i zabiegach operacyjnych kolagen wspomaga procesy regeneracyjne, gojenie ran i odbudowę tkanek. Dodatkowo może być korzystny dla osób z podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia, ponieważ jego suplementacja wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL, obniżeniu ciśnienia skurczowego krwi, a także redukcji tkanki tłuszczowej.
Kolagen rybi nie tylko na skórę i stawy - mniej znane właściwości zdrowotne
Kolagen rybi wykazuje również właściwości ochronne dla narządów wewnętrznych, takich jak np. nerki, żołądek i wątroba. Tworzy wokół nich warstwę zabezpieczającą. Niektóre badania naukowe sugerują, że kolagen odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, który odpowiada za zwalczanie drobnoustrojów chorobotwórczych, toksyn, a nawet komórek nowotworowych, jednak wciąż nie jest to w żaden sposób jednoznacznie udowodnione.
Komentarze