lll Warszawskie Dni Promocji Zdrowia
8 i 9 marca na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym odbyły się III Warszawskie Dni Promocji Zdrowia. Temat tegorocznej konferencji brzmiał: „Czy zdrowa dieta w XXI w. jest możliwa? Choroby dietozależne. Edukacja zdrowotna.”

- Warszawskie Dni Promocji Zdrowia są jedyną w swoim rodzaju okazją do spotkania studentów z wiodącymi ekspertami i praktykami w swoich dziedzinach. Tegoroczna tematyka konferencji jest wszechobecna w życiu młodych ludzi, trudno jednak trafić na wiarygodne i sprawdzone informacje. – mówił podczas otwarcia konferencji dr n. med. Dominik Olejniczak, opiekun Studenckiego Koła Naukowego Zdrowia Publicznego, głównego organizatora konferencji.
Tegoroczna konferencja składała się z dwóch paneli tematycznych oraz sesji prezentacji studenckich. W pierwszym z paneli, moderowanym przez dr. n. med. Dominika Olejniczaka, dotyczącym profilaktyki wysokiego stężenia cholesterolu udział wzięli: prof. dr hab. med. Artur Mamcarz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, prof. dr hab. med. Jolanta Walusiak-Skorupa oraz dr med. Andrzej Marcinkiewicz z Instytutu Medycyny Pracy im. Prof. J. Nofera w Łodzi, Jarosław Pinkas - Pełnomocnik Rządu do spraw organizacji struktur administracji publicznej właściwych w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz Dariusz Poznański z Departamentu Zdrowia Publicznego Ministerstwa Zdrowia.Zaproszeni eksperci zwrócili uwagę na obszar medycyny pracy jako niewykorzystanej szansy na wczesne wykrywanie zaburzeń cholesterolowych.
W drugiej z dyskusji o diecie i odpowiedniej suplementacji prowadzonej przez dr n. med. Annę Staniszewską z Katedry i Zakładu Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej WUM udział wzięli: dr n. farm. Anna Kowalczuk – dyr. Narodowego Instytutu Leków w Warszawie, mgr farm. Michał Byliniak – prezes Okręgowej Rady Aptekarskiej w Warszawie, dr Marek Posobkiewicz - Główny Inspektor Sanitarny, dr n. med. Grzegorz Cessak - prezes Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych w Warszawie i dr n. med. Dominik Olejniczak z Zakładu Zdrowia Publicznego WUM.
Wszyscy paneliści zgodnie opowiedzieli się za potrzebą prowadzenia edukacji w zakresie racjonalnego żywienia i suplementacji.
Komentarze