Dlaczego warto jeść komosę ryżową?
Komosa ryżowa (quinoa) zwana inaczej ryżem peruwiańskim lub złotem Inków dzięki niezwykłym wartościom odżywczym zaliczana jest do super produktów i jest prawdziwym hitem ostatnich lat.

Posiada wiele cennych właściwości. Zawiera duże ilości błonnika, witamin, minerałów i aminokwasów. Zawiera też o wiele więcej wapnia niż mleko i dużo więcej zdrowych tłuszczów niż inne znane nam zboża. To idealny zamiennik dla osób, które nie tolerują lub nie lubią mleka i jego przetworów.
Komosa ryżowa polecana jest osobom narażonym na słabe kości, dzieciom, młodzieży, kobietom ciężarnym, kobietom w okresie menopauzy, osobom narażonym na osteoporozę. Quinoa stymuluje hormon wzrostu, dlatego powinny spożywać ją dzieci.
Posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą ją spożywać osoby posiadające problemy z nietolerancją cukrów. Nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi, dlatego mogą ją spożywać osoby cierpiące na cukrzycę oraz osoby z nadwagą i otyłe.
Komosa ryżowa to obowiązkowy składnik diety odchudzającej. Jest nie tylko niskokaloryczna i bardzo zdrowa, ale też bardzo smaczna. Może stanowić idealny zamiennik kaszy i ryżu. Zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas, nie powoduje napadów wilczego głodu. Pomaga więc unikać podjadania. Wysoka zawartość błonnika korzystnie wpływa na procesy trawienne, przyspiesza je.
Dzięki zawartości żelaza i witaminy B12 pomaga uzyskać wysoki poziom energii. Dlatego komosy ryżowej nie powinno zabraknąć w diecie sportowców. Komosa ryżowa stanowi też składnik diety osób, które szybko łapią infekcje.
Quinoa zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy mających niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia. Przeciwutleniacze niwelują wolne rodniki, spowalniają starzenie organizmu, chronią narządy wewnętrzne przed zmianami nowotworowymi.
Regularne spożywanie komosy ryżowej oczyszcza krew, wzmacnia serce i układ krążenia, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Stanowi też źródło metioniny – aminokwasu, który ma ogromny wpływ na stan włosów, paznokci i skóry.
Jak spożywać komosę ryżową?
Komosę ryżową można spożywać na surowo w postaci kiełków. Wystarczy namoczyć ziarna i poczekać, aż wykiełkują.
Umytą i ugotowaną quinoę można dodawać do zup i sałatek. Można też przyrządzać z niej granole, a mączka z komosy ryżowej doskonale nadaje się do przyrządzania ciast i innych wypieków. Quinoa stanowi też świetny dodatek do jogurtów, deserów, owsianek.
Komentarze