10 powodów dla których pokochasz białko konopne
Czy wiesz, że konopie są bardzo dobrym źródłem białka roślinnego? Białka roślinne to częsty gość w dietach wegetariańskich i wegańskich, jednak pojawia się również w menu sportowców, osób które zdrowo się odżywiają lub po prostu chcą dostarczyć sobie białko bez laktozy i glutenu, w naturalny sposób.

Co to jest białko konopne?
Białko konopne powstaje w procesie mielenia na zimno nasion konopi siewnych, co pozwala na zachowanie w nim cennych substancji. W składzie białka konopnego znajdują się m.in. kwasy tłuszczowe, minerały i witaminy. Zawiera ono też aminokwasy egzogenne, w tym aż 9 podstawowych. W przeciwieństwie do innych białek roślinnych, białko konopne jest wydajne i odpowiednie dla alergików. Będzie świetną alternatywą dla tych, którzy nie mogą jeść soi, laktozy czy glutenu.
Białko konopne określa się mianem kompletnego białka roślinnego. Oznacza to, że zawiera aminokwasy, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć i musi je pobierać z pożywienia. Ponadto zawiera duże ilości błonnika i minerałów. Białko konopne to również przygoda smakowa. Możesz spotkać konopne białko w wersji z bio kakao czy bio bananem, które sprawiają, że nie tylko smak jest inny, ale również wartości odżywcze!
Opisane w artykule trzy smaki bio białka konopnego są ze sklepu Hempking.
W wersji bio, 100% białko konopne, to naturalny produkt, który może urozmaicić naszą dietę. To też dodatek do dań i potraw, który może zastąpić składniki, które wcześniej wywoływały przykre skutki ze strony układu pokarmowego.
Oto 10 korzyści ze stosowania białka konopnego w Twojej diecie:
1. Spożywanie białka konopnego to prosty i efektywny sposób na dostarczenie sobie dobrze trawionego białka roślinnego. To produkt dla każdego, kto nie może spożywać laktozy, glutenu czy jest na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Ale też dla tych, którzy niekoniecznie lubią jeść inne pokarmy z dużą zawartością białka, a mimo to chcą sobie go dostarczyć.
2. Białko konopne zwiększa zasoby energetyczne dzięki wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9, których trawienie uwalnia energię podwójne. Jednocześnie ich rozpad jest dużo dłuższy. Tym samym energia pochodząca ze spożywania białka konopnego jest większa i trwa dłużej, niż w przypadku spożywania innych produktów białkowych.
3. Popularne proszki proteinowe zawierają proteiny zwierzęce, np. laktozę. U osób z nietolerancją laktozy mogą pojawiać się dolegliwości takie jak wzdęcia, gazy czy ogólne napięcie organizmu. Białko konopne jest w 100% bez laktozy. Jest zatem odpowiednie dla osób na dietach roślinnych.
4. Białko z konopi usprawnia trawienie dzięki błonnikowi. Ten rodzaj białka zawiera go niezwykle dużo, co powinno ucieszyć osoby, które cierpią na dolegliwości związane z tym obszarem zdrowia. Spożywając białko konopne wspomożesz pracę swoich jelit, ale także na dłużej pozostaniesz sytym! Błonnik bowiem zapewnia uczucie sytości na dłużej. To może oznaczać koniec z niezdrowym podjadaniem!
5. Reguluje poziom cholesterolu, ponieważ dostarcza naszemu organizmowi zdrowych tłuszczy. Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe omega, które odpowiadają za obniżenie poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Przyspiesza metabolizm, dostarczając porcję protein niezbędnych w jego prawidłowej pracy. Wspiera zapotrzebowanie organizmu na białko. Szybszy metabolizm powoduje utratę wagi i ogranicza powstawanie tkanki tłuszczowej.
6. Białko konopne oczyszcza jelita dzięki dużej zawartości błonnika. Błonnik działa jak metaforyczna miotełka i wymiata zalegającą w przewodzie pokarmowym treść. Niestrawione resztki są źródłem toksyn, nierzadko powodują biegunkę, a nawet przyczyniają się do powstawania hemoroidów.
7. Białko konopne jest niesamowitym źródłem omega-3, omega-6 i omega-9. Te kwasy są niezbędnym składnikiem zdrowych kości. Ubytki w strukturze kostnej często są pierwszą oznaką osteoporozy - choroby która coraz częściej dotyka mężczyzn, jak i kobiety.
8. Białko konopne pomoże w utrzymaniu zdrowej wagi! To za sprawą zapewnienia uczucia sytości na dłużej, przez co wszelkie zachcianki czy niezdrowe przekąski nie będą dla nas tak atrakcyjne jak do tej pory. I tak jak wspomnieliśmy - wspiera działanie jelit i metabolizm!
9. Białko konopne powstaje z nasion konopi. Nasiona z konopi są określane mianem superfood, czyli naturalnych produktów dostarczających organizmowi wachlarza wartości odżywczych i mikroelementów. Białko z konopi, poza podstawowymi kwasami, dostarcza również BCAA - aminokwasy odpowiedzialne za budowę masy mięśniowej, bierze udział w syntezie białka i zapobiega uszkodzeniu tkanek.
Białko z konopi - jak je spożywać?
Tak naprawdę w tej kwestii ograniczać Cię może jedynie własna wyobraźnia. Opinie o białku konopnym są takie, że można je dodać właściwie do wszystkiego. Od potraw na zimno - desery, jogurty, przez owsianki i koktajle, aż po pieczone ciasta, gofry i naleśniki.
W internecie można znaleźć przepisy na lody z dodatkiem białka, sposoby na wykorzystanie go w trakcie przygotowywania śniadań czy nawet obiadów!
Białko konopne możesz też po prostu zmieszać z wodą lub innym płynem i wypić. My jednak polecamy zagłębić się nieco w tajniki kuchni, która może okazać się strzałem w dziesiątkę! Potrawy z białkiem z ziaren konopi nie tylko urozmaicą Twoją dietę, ale także wprowadzą do niej nowe składniki. A może nawet zamiast jakiegoś składnika, który do tej pory był niezastąpiony, ale niekoniecznie zdrowy czy służący Twojemu zdrowiu, będziesz teraz używać białka konopnego?
Komentarze